Vet att det är en modern version av att svära i kyrkan men vill du få resultat du inte ens kunnat föreställa dig är det läge att SKITA I ATT SÄTTA MÅL!
 
Det här med mål...
 

Japp, du läste rätt. Och jag vet att det strider mot så mycket vi hör, ser, läser men ge mig en minut innan du avfärdar tanken helt…

”Vi har blivit indoktrinerade att tro att det är målen och planerna som är garanten för resultat bortom alla våra förväntningar när det i själva verket visar sig gång på gång att det är ökad självinsikt, och därigenom bättre beslut, som är nyckeln! ”

När du sätter mål är du på en plats i livet, ofta färgad av att det är en plats du vill ifrån. Du vill förbättra vissa saker, få andra resultat, utmana dig själv osv. Det mål du kommer sätta är fortfarande i hög utsträckning en spegling av den platsen du är på, en spegling av vad du tror är möjligt. Och det är här mål verkligen kan begränsa oss snarare än tvärtom! Är vi villiga att skifta perspektiv är det nämligen så att saker vi inte visste var möjliga är de som kommer ge de där resultaten som verkligen gör skillnad i ditt liv!

Jag vet inte hur många jag coachat vars initiala önskemål är en lista på mål de ska uppnå och en handlingsplan för att uppnå dem. När jag säger att de inte kommer få sätta några mål brukar reaktionen bli alltifrån en tom blick och lite fågelholksfeeling till ett irriterat utbrott där ”hur kan du kalla dig för coach om du inte fattar hur viktigt det är att sätta mål för att ta sig framåt…” inte är en ovanlig reaktion.

Jag har hittills aldrig mött någon vars liv blivit exakt som de planerat. Ingen. Det gör att vi kanske behöver titta på om alla dessa idéer vi har om hur saker ska göras verkligen är relevanta eller om det finns andra sätt!?

Vad skulle hända med ditt liv om du vågade bestämma dig för att skita i målen och se till att göra varje dag du lever så bra det går? Vad skulle hända om det viktiga inte var det som ligger DÄR BORTA utan HÄR? Vad tror du skulle hända om du bytte ut en kompass, förmodligen kalibrerad efter andras idéer om vad lycka och framgång är, till en kompass kalibrerad av dina egna kriterier?

Jag kan berätta vad som händer! Du börjar leva ditt liv! Och dina mål blir relevanta för DIN LYCKA! För din livsresa! Den livsresa som inte bara kommer gynna dig utan alla runt dig!

Så, innan du sätter mål och gör en handlingsplan i någon produktiv app som mäter allt, fundera på om målen du vill sätta idag verkligen kommer leda dig rätt? Livet är så mycket större än vi kan greppa! Och så är också varje människa! Vi ser det bara inte själva utan begränsar oss fast vi tror att vi gör det motsatta!

Ps. Att ha fokus är en helt annan sak än att sätta mål men det får bli nästa blogg…;-)

Jenny Collen